Friday, 26 March 2010

Becurile

Se discuta foarte mult in ultima perioada despre cum sa fii Verde. De la emisiuni la televizor la rauri de cerneala in ziare si reviste, la munti de informatie daca trecem in lumea virtuala a Internetului. Toate incerca sa dezbata problema care macina din ce in ce mai multa lume. Incotro mergem ? Este o cale buna ? Ce lasam in urma copiilor nostrii ? O sa se uite copii nostrii urat la noi ca le-am lasat o planeta distrusa, asa cum ne uitam noi la parintii nostrii pentru ca au creat bomba atomica si comunismul ? La Rubrica Verde ne propunem sa discutam despre cateva din miturile care inconjoara acest domeniu. Chiar daca suntem adepti sau nu, chiar daca ne pasa sau nu, speram totusi ca in cadrul acestei rubrici sa gasiti informatii noi si exemplificari cat de reale posibil la acest domeniu atat de discutat in ultima perioada. Nu avem pretentia a fi experti in domeniu, dar ne propunem sa cercetam domeniile si sa incercam sa gasim atat argumentele pro cat si cele contra domeniilor discutate.

O sa incepem in aceasta saptamana cu unul din cele mai simple lucruri pe care cineva le poate face oricine in jurul casei pentru a ajuta la reducerea poluarii, becurile electrice.

Un studiu facut in Marea Britanie spune ca daca fiecare locuitor al Marelui Regat ar inlocui un bec cu filament din casa cu un bec fluorescent, Marea Britanie ar putea inchide cel putin una din termocentralele pe carbuni.

Problema becurilor a fost ridicata si in Noua Zeelanda in ultima perioada, Labor Party fiind foarte aproape de a trece o lege care sa interzica vinzarea becurilor cu filament. O data cu venirea la putere a National Party, legea nu a mai fost propusa. S-a considerat ca pune prea multa presiune asupra cetatenilor in conditiile in care mai mult de 60% din electricitatea din NZ este produsa din energii regenerabile. Trecand peste discutia despre interzicere unui produs pe o piata care inca nu este convinsa de benefiul alternativelor, sa vedem totusi ce exista la ora actuala pe piata, si care sunt avantajele si dezavantajele lor:

Becurile cu filament – produc lumina prin incandescenta, sau cu alte cuvinte prin trecerea curentului electric printr-un fir foarte subtire, ceea ce duce la ridicarea temperaturii si generarea de lumina. Aceste becuri sunt considerate ineficiente deoarece 98% din energia consumata este transformata in caldura si numai 2% in lumina.

Avantaje:

- Pret de cumparare foarte ieftin. Un bec de 100 de wati ajunge la aproximativ $0.45, ceea ce il face foarte accesibil pentru oricine.

- Lumina generata este perceputa la fel ca si lumina solara. Acest argument este extreme de discutabil, dar pentru multi dintre adeptii acestor becuri, este motivul principal care ii determine sa continue sa le foloseasca.

- Lumina de intensitate variabila.




Dezavantaje



- 98% din curentul folosit este transformat in caldura. Acest lucru face ca aceste becuri sa fie foarte scumpe prin costul de intretinere ridicat.

- Perioada de viata scurta. Aceste becuri se pot arde foarte usor datorita filamentului fragil.

Becurile fluorescente - acest tip de becuri (compact fluorescent lamp sau CFL) sunt defapt o derivatie a neoanelor. Produc lumina prin excitarea vaporilor de mercur de catre electricitate. Acest tip de becuri este mult mai eficient decat cel cu incandescenta deoarece cantitatea de energie transformata in lumina este mult mai mare, fiind undeva intre 8 si 15%.

Avantaje

- Energie consumata pentru aceiasi cantitate de lumine este mult mai mica.

- Perioada de viata a becului este mult mai mare (doar in cazul in care becul nu este aprins si stins foarte des).

- Nu produce caldura (poate fi vazut si ca dezavantaj).

Dezavantaje

- Contin mercur, ceea ce face becurile toxice daca sunt aruncate (destinatie foarte plauzibila) si nu reciclate. In Noua Zeelanda nu exista centre de reciclare care sa accepte acest tip de becuri, iar poluarea generata de ele este considerata nesemnificativa.

- Sunt de 10 ori mai scumpe, chiar daca pe perioada vietii per total sunt mult mai ieftine decat cele incadescente. Pretul pe unitate este la aproximativ $5. Economisirea pe o perioada de 3 ani de zile (perioada tipica de viata) este de aproximativ 30$ comparativ cu un bec incadescent.

Becurile led (LED) - becurile cu led economice folosesc diode emitatoare de lumina in locul filamentelor si gazelor rare folosite de becurile clasice. Iluminarea cu LED-uri dateaza din anii 60, cand au luat locul progresiv indicatoarelor de pe dispozitivele electronice. Motivul a constat in puterea consumata redusa si durata de viata foarte mare (practic LED-urile nu trebuie inlocuite). LED-ul alb, folosit in becurile economice LED actuale a fost descoperit in 1993.

Avantaje:

- Eficienta foarte ridicata. Un bec cu LED de lumina alba poate produce aceiasi lumina ca si becurile cu incandescenta la 10% de consum. Eficienta acestor becuri este evaluata la 10 – 15%.

- Dimensiune redusa

- Rezistenta sporita fata de becurile cu filament si cele fluorescente CFL (becurile economice LED se distrug mai greu)

- Durata de viata indelungata - perioada de viata este mult mai lunga decat a oricarui alt bec disponibil comercial la ora actuala.

- Lumina de intensitate variabila – acest tip de bec permite luminozitati variabile.

- Nu contine mercur – un avantaj foarte mare comparative cu becurile fluorescente.

Dezavantaje

- Preturi extrem de ridicate pentru moment, deoarece tehnologia este la inceput; o data cu acceptarea lor pe piata, preturile ar trebui sa scada semnificativ. Totusi intr-un calcul comparativ becuri filament / becuri fluorescente / becuri led bazat pe pret si durata de viata, per total un bec cu led devine mult mai ieftin chiar si la ora actuala.




Becurile fluorescente economice au perioada indelungata de viata, insa nu este o regula. Eficienta lor este pusa in valoare in locatii in care lumina arde pentru perioade lungi de timp. Pentru locatii in care lumina arde pentru perioade scurte de timp, ori numarul de aprinderi si stingeri este mare, perioada de viata scade cu 85% si este echivalenta cu a unui bec cu incandescenta.




Becurile LED au un pret extrem de ridicat la ora actuala, insa pe termen lung pare sa fie solutia cea mai buna.




Speram sa fi gasit interesante aceste informatii si va asteptam sa comentam impreuna pe marginea acestui subiect.

Am zis,

Lidra (cu multumiri lui Stefan)

3 comments:

Anonymous said...

Sa vorbim despre 'becurile' din sufletele oamenilor..care s-au cam stins demult...din pacate..Lumea nu mai are rabdare sa incerce ceva nou..Materia cenusie este mult prea poluata de grijile vietii de zi cu zi..Este nevoie de un 'Respiro', o inghetare a timpului pentru a mai rasufla omul si a realiza ce se intampla cu adevarat cu el-este viu si are o viata de trait!Si vorbesc poate mai mult de omul european...care desi poate in tacere ravneste la un 'bec' mai performant si mai putin poluant pentru trai..ramane cu ce are si se lupta cu 'intrerupatoarele' vietii cu macazul blocat pe traseul'rutina cu arome de stres'...Dar viitorul se creaza zi de zi..un azi..un maine..si poate schimbarea va fi acceptata si macazul schimbat..Sa fie!:)

Anonymous said...

Voi ce becuri aveti in casa? Cu care varianta ati mers?

Lidra said...

Noi avem in toata casa becuri fluorescente. La momentul la care am schimbat toate becurile in casa, acum 2 ani de zile, inca nu stiam de continutul de mercur in aceste becuri, iar becurile cu LED inca nu aparusera pe piata. Inca nu m-am interesat cat costa un bec cu leduri, dar imi propun sa le folosesc pe masura ce se ard cele din casa.