Thursday 8 April 2010

Noi si pungile de plastic

Zilnic in lume sunt produse miliarde de pungi de plastic. Acestea ajung extrem de rapid la gunoi, pe strazi si in apa, poluand mediul. Se spune ca in medie o punga de plastic este folosita timp de 20 de minute; se degradeaza in circa 1000 de ani. Anual in lume in jur de 100 000 de animale sunt omorate din cauza pungilor de plastic (in mare parte pasari dar si foci, balene si delfini). Cele mai periculoase pungi sunt cele foarte subtiri, deoarece folosesc foarte putin material (deci ieftine cand sunt produse) dar sunt foarte durabile, sunt acele pungi care sunt oferite gratis de catre supermarketuri si de catre magazinele de mancare.

Plasticul a fost inventat in 1861 de catre englezul Alexander Parkes, ce cauta substante care sa aiba rezultate similare cauciucului. Englezul a denumit materialul “parkesina”. In 1868, John Hyatt descopera “celuloidele”, din care au fost facute primele bile de biliard.
Pungile de plastic insa au aparut cu circa 25 de ani in urma. Ele au devenit nelipsite din viata fiecaruia, creandu-se aproape o dependenta, astfel ca in lume se folosesc aproape 1 milion de pungi de plastic pe minut.
Din acestea, doar 1% se recicleaza, deoarece costa mai mult sa reciclezi o punga decat sa produci una noua. Astfel, in timp ce producerea unei tone de pungi de plastic costa in jur de 32 $, reciclarea aceleiasi cantitati costa in jur de 4000$.

O alternative la pungile de plastic ar fi pungile de hartie. Acestea sunt destul de raspandite in tari din Europa si in America. In ciuda faptului ca sunt preferabile pungilor din plastic, din punct de vedere al poluarii mediului, acestea nu aduc un beneficiu sporit. Unul din motive ar fi ca este de 5 ori mai scump sa produci o punga de hartie decat una de plastic. De asemenea, in procesul obţinerii hârtiei se folosesc si materiale toxice care duc la poluarea aerului şi a apelor. Pungile de hârtie sunt reciclate de mai multe ori decât cele de plastic, însă 80% din pungile de hârtie utilizate în magazine nu au fost niciodata reciclate, deoarece după fiecare reciclare hârtia pierde din calitate şi rezistenţă.

Pungi de material sintetic sau natural
Aceste pungi sunt de obicei oferite contra cost la un pret de aproximativ $1 si sunt fabricate fie din plastic reciclat fie din bumbac sau canepa. Avantajul acestora este ca au o durata foarte indelungata de viata de pana la 4 ani de zile, sunt foarte durabile si mult mai incapatoare decat cele din plastic si de asemenea fie pot fi reciclate usor sau sunt biodegradabile.
Daca facem un calcul simplu pentru perioada de viata a unei pungi din material de, sa zicem minim 2 ani, si consideram ca o familie merge la cumparaturi saptamanal si foloseste in medie 5 pungi la fiecare din opririle la magazin, ajungem la un impresionant numar de 520 de pungi.
Daca folosim pungi refolosibile am putea salva 520 de pungi in 2 ani de zile. Poate nu suna mult, insa multiplicati asta cu cateva milioane de familii.

Pungile de plastic pot avea o multitudine de alte intrebuintari in afara de perioada de viata de la magazin acasa. Cea mai populara este este utilizarea lor pe post de pungi de gunoi. Cantitatea de gunoi generata de o familie poate fi redusa insa substantial, ceea ce scade si necesarul de astfel de pungi Mai multe informatii desrpe gunoiul menajer vor fi furnizate intr-o sectiune viitoare a rubricii noastre.

Am zis,

Stefan (cu multumiri lui Lidra)

No comments: